Genç Kızlar Güçleniyor

Genç Kızlar Güçleniyor Projesi (Genç Kızlar için Yaşam Becerileri Eğitim Programı), ortaöğrenim kız öğrenci yurtlarında yaşayan genç kızların psikolojik ve sosyal güçlenmesi amaçlı, bütünlüklü ve esnek bir eğitim programı olarak geliştirilmiştir. Programın hedef kitlesi ortaöğrenim kız yurtlarında kalmakta olan genç kızlardır. Bu program Vakfın bağış yatırımı olan yurtlarda çalışmakta olan ve Vakıf tarafından düzenlenen “Eğitici Eğitimi Semineri’ne” katılarak eğitici unvanı alan donanımlı öğretmenler tarafından yurtlarda uygulanmaktadır.IMG_8636

Uygulamalar

2010
Genç Kızlar için Yaşam Becerileri Eğitim Programıyla, 2010 yılında 9 ilde 12 yurtta gerçekleştirilen pilot uygulamalarda verilen eğitimler kapsamında 1.509 öğrenci Sağlık&Özbakım, 179 öğrenci Etkili İletişim ve Sorun Çözme eğitim modüllerinden faydalanmıştır.

2011-2012
Ortaöğrenim kız öğrenci yurtlarına yönelik Ocak 2011 – Aralık 2012 arasında Aralık Derneği ve AVON işbirliğinde iki ayrı proje uygulanmıştır. Bu projeler ile 26 yurtta genç kızlar için dinlenme odaları oluşturulmuş, yaşam alanları iyileştirilmiştir. Genç Kızlar Güçleniyor Yaşam Becerileri Eğitim Programı geliştirilmiş ve toplam 2.500 genç kıza ulaşılmıştır. 4 ilde öğretmenlere ve STK temsilcilerine yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği seminerleriyle 180 kişiye ulaşılmıştır.

2013
Yaşam ortamlarını geliştirmek için yurtlara fiziksel iyileştirmeler yapılmıştır. Proje kapsamında yurtlarda ev tarzı döşenmiş ortak alanlar-dinlenme odaları oluşturulmuştur.

2014
2014 yılında Özyeğin Üniversitesi Psikoloji Bölümü ile işbirliğinde Dilnihat Özyeğin Lisesi’nde kız öğrencilere yönelik “Genç Kızlar Güçleniyor” programı pilot olarak uygulanmıştır.

2015-2016
2015-2016 yılında projenin daha fazla yurtta uygulanmasına karar verilmiş ve 10 yurtta 16 öğretmen tarafından uygulamalar başlamıştır. Aşağıdaki 8 oturumda gerçekleştirilen uygulamalar ile 10 yurtta 588 öğrenci eğitimlerden faydalanmıştır:

• Kendimi Anlatıyorum – İletişim Nedir?
  • Kendimi Anlatıyorum – Etkili İletişim Yöntemleri
  • Kendime İyi Bakıyorum – Özbakım ve Ortak Yaşam