Kavar Havzası Kırsal Kalkınma Projesi

2008 Kasım’ında başlatılan proje, sosyo-ekonomik göstergeler açısından Türkiye’nin en yoksul alanlarından Bitlis ili Tatvan ilçesine bağlı Kolbaşı, Yassıca, Düzcealan, Tokaçlı, Dibekli, Bolalan köylerini ve bu köylere bağlı 5 mezrayı kapsamaktadır. Toplam nüfusu yaklaşık 1.800 olan Kavar Havza’sında 2008 yılında yapılan hane bazlı anket çalışmasına göre ortalama hane sayısı 8.3; kişi başı aylık medyan gelir 82 TL.dir. Ülke genelinde açlık sınırı 2009 yılı TÜIK verilerine göre 80 TL.dir.

Kavar Havzası’nda Yürütülen Faaliyetler

Tarım ve Hayvancılık OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kavar Havzası’nda toplam 116 adet ceviz bahçesi, 4 adet kiraz bahçesi, ve 5 adet de elma bahçesi kuruldu. Tüm üreticilere meyvecilik eğitimleri ve teknik destek verildi. Mevcut ve yeni dikilen ağaçların tümü her yıl rutin ilaçlama ve bakımdan geçmektedir. Yerelde 3 budama ustası yetiştirildi, fidanlıklar kuruldu. Yaprak ve toprak analizleri yapıldı, eğitimler verildi. Damla sulama sistemi ile örnek bahçe oluşturuldu. 3 bahçeyi sulayacak bir gölet yapımına destek olundu. 13 çiftçi, bölgede ilk kez denenen ve 6 dekarlık bir alanda kurulan alçak tünel sistemi ile yeşil fasulye üretmeye başladı. 27 üretici tarafından 163 dekarlık bir alanda silajlık mısır ekimi gerçekleştirildi.

Kırsal-Kalkınma-13

Hayvancılıkla geçimini sağlayan ailelere buzağı bakımı, besleme, üreme, hastalıklarla mücadele, barınak koşulları ve kayıt tutma konularında eğitimler verildi. 14 Kavarlı üretici SÜTAŞ’ın Bursa Karacabey tesislerinde büyükbaş hayvancılık ve süt üretimi konusunda kapsamlı bir eğitim programına katıldı. Suni tohumlama uygulamaları yapıldı, böylece melez ve cins ırka yönelim ve ırkta değişim başladı. Hayvan hastalıklarının azaltılması ve önlenmesi için hayvanlara mıknatıs uygulaması yapıldı. Hayvanların meralarda su içebilmesi için hayvan sulama yalakları inşa edildi. Hayvan hastalıklarıyla etkili mücadele etmek amacıyla üreticiler için ecza dolabı yaptırıldı. Havza’daki tüm barınaklarda hastalık ve verim kaybına neden olan dış parazitlere karşı ilaçlamalar yapıldı. 21 barınakta modernizasyon yapıldı; barınaklarda otomatik suluk sistemleri kuruldu. 2010 yılı Nisan ayında günlük iki ton kapasiteli modern bir süt toplama merkezi kuruldu. Merkez Kavar Havzası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından işletilmektedir.

Untitled

Kavar’da, günlük 500 ekmek kapasiteli ortak kullanıma açık bir tandır fırını inşa edildi, böylece havzadaki kadınların iş yükü hafifledi ve dumandan kaynaklı zehirlenmeler önlenmiş oldu. Japonya Büyükelçiği’nden alınan hibe desteği ile “Yaşam Şartlarını Geliştirme Merkezi” yaptırıldı ve 2012 yılı itibariyle havza halkının kullanımına açıldı. Merkezde Kavar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi toplantıları, eğitimler ve gençler ve çocuklar için çeşitli atölyeler gerçekleştirilmektedir. 5 köyde havza halkının ortak kullanımına açık 5 köy odasının yapımı sağlandı. 2 çocuk oyun alanı kuruldu. Kanalizasyon yapımına destek verildi. 1 köyde içme suyu ishale hattı yapıldı. Yassıca köyü ve Tatvan İlçe merkezinde iki anaokulu yapıldı.

Kırsal-Kalkınma-25-300x225

Proje kapsamında sağlık, eğitim ve çocuk/gençlerin sosyal gelişimi alanlarında bir çok faaliyet yapıldı. Havzada bulunan tüm haneler genel sağlık taramasından, çocuklar da diş taramasından geçirildi. Çocuklara diş sağlığı kitleri dağıtıldı. 2011-2012 öğretim yılında faaliyete geçen 10 derslikli Deniz Süren İlköğretim Okulu inşa edildi. Okul, çatısına monte edilen güneş panelleri sayesinde elektrik ihtiyacının bir bölümünü güneş enerjisinden karşılayan çevre dostu bir yapıdır. Okulda donanımlı bir teknoloji sınıfı kuruldu. Bu sayede Kavarlı öğrenciler uzaktan eğitim ile Özyeğin Üniversitesi öğrencileri tarafından verilen derslere katılabilmektedir.

Havzaya bir öğretmen lojmanı kuruldu ve havzadaki mevcut okullara malzeme desteğinde bulunuldu. Çocuk ve gençlerin okullaşma oranlarının yükseltilmesi amacıyla 75 öğrenci açık öğretime kayıt ettirildi. Başarılı gençlerin eğitimlerini sürdürebilmeleri için 9 üniversite öğrencisine burs verilmektedir. Gençler için okuma odaları ve kütüphaneler oluşturuldu, üniversite hazırlık kursları açıldı. Havzadaki gençler için bir bilgisayar kursu açıldı ve 31 genç bilgisayar sertifikası aldı. Havzadaki babalar ve baba adayları için AÇEV’in “Baba Destek Programı,” genç kızlar için de “Genç Kızlar Güçleniyor” eğitim programları uygulandı. Bitlis’te kurulu olan Artık Saklanmak İstemiyorum Derneği’nin ev sahipliğinde havzadaki engelli gençler için “engelli hakları ve sosyal girişimcilik” üzerine bir eğitim yapıldı.

51-KARDEŞ-TÜRKÜLER-300x200 Kavar Havzası Paşaelmalı Mezrası’ndan çocuklarla bir çocuk korosu oluşturuldu. Paşaelmalı Çocuk Korosu, 26 Ocak 2012 tarihinde Özyeğin Üniversitesi’nde Kardeş Türküler’le ortak bir konser verdi. Paşaelmalı Korosu, Temmuz ayında Özyeğin Üniversitesi mezuniyet töreninde yine Kardeş Türkülerle bir kez daha sahneye çıktı. Konser videosunu izlemek için lütfen tıklayınız. Kavarlı ilkokul öğrencileri ile Chicago’dan bir grup öğrenci arasında “Köprü Mektup Arkadaşlığı” projesi gerçekleştirildi ve bu proje sırasında çocukların çektikleri fotoğraflardan oluşan bir sergi açıldı. Köprü Projesi’nin kitabını PDF olarak indirmek için lütfen linklere tıklayınız: 1. bölüm2. bölüm. Köprü Projesi’nin tanıtım filmini izlemek için lütfen tıklayınız.

Çocuklara resim, müzik ve tiyatro eğitimleri verildi. Bir köyde oyuncak kütüphanesi kuruldu. Çocuklar için demokrasi ve insan hakları konularında atölyeler düzenlendi. AÇEV’le işbirliği çerçevesinde “Eğlenerek Öğreniyorum” modülünün uygulaması yapıldı. Kavar Havzası’nda her sene “Kavar Bahar Festivali” düzenlenmektedir. Festivalin geleneksel bir parçası haline gelen “En Güzel Buzağı” yarışması sayesinde havzada hayvancılığın geliştirilmesi ve iyi uygulamaların yaygınlaşması sağlanırken konserler, oyuncak atölyeleri, sinema şenlikleri, ebru ve resim atölyeleri ile köylerde sosyal yaşam canlanmaktadır.

43-BAL-300x225

Kadın Arıcılar Projesi: 2011 yılında 3 kadınla başlatılan “Kadın Arıcılar Projesi” pilot uygulama, 2013 yılı itibariyle 40 kadının gelir elde ettiği bir potansiyele ulaştı. Vakfın malzeme ve teknik desteği ile kadın üreticiler doğal bal üreterek ballarını pazarlamakta ve gelir elde etmektedir. Kadın arıcılar projesi Havza’da kadınların geliri doğrudan kendilerine kalan bir olanak yaratması nedeniyle ekonomik ve sosyal etkileri olan önbemli bir deneyimdir. Kavarlı arı kadınların hikayesini daha yakından tanımak için, Kavar Kooperatifi’nin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.http://kavarkooperatifi.com/dogal-kavar-bali/arici-kadinlar-projesi-ve-kavar-bali/

Süs Bitkisi Yetiştiriciliği: Kadınların yönettiği, ürettiği ve gelir elde ettiği iki serada çalışan toplam 22 genç kadın, yetiştirdikleri süs bitkisi çeşitlerini satarak gelir elde etmeye başladı.

EL İşi Projesi: Kavarlı 50 kadın Marks & Spencer ve GAP/Banana mağazaları için ürettikleri el yapımı cüzdan, el işi tebrik kartı, yazlık fular ve kışlık yün atkılar sayesinde aile gelirine katkıda bulundu.

AÇEV Eğitimleri: Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ile işbirliği içinde kadınlara “çocukla iletişim”, “çevre”, “kadın sağlığı”, “çocuk sağlığı”, “beslenme”, “haklarımız” gibi konu başlıkları altında video destekli eğitimler verildi. Dere Tepe Kadın Destek Programı kapsamında verilen bu eğitimlerden 90 kadın yararlandı. Yine AÇEV desteğiyle havzada kadın okur yazarlığı %25 artırıldı.

20 kadına Kadın Girişimciliği Eğitimi verildi. 39 kadın çiftçi ilk kez il dışında düzenlenen teknik gezilere katıldı. SÜTAŞ Karacabey Tesisleri’nde 5 kadın süt inekçiliği, Tarım Bakanlığı ve Alman Kooperatifler Birliği’nde 3 kadın kooperatifçilik eğitimi aldı.

Kırsal-Kalkınma-9-288x300 (1)

Meralara suluklar inşa edildi. Erezyona karşı ağaç dikimi yapıldı. 1 köyde atık su köyden uzaklaştırıldı. Havzadaki çöp problemini çözmek ve köylerdeki çöplerin sistematik bir biçimde toplanmasını sağlamak için havzadaki tüm köylere çöp bidonları dağıtıldı ve bir çöp römorku tahsis edildi. Artık çöpler düzenli olarak toplanmaktadır. Havzada çevre bilinci oluşması için çobanlara ve çocuklara çevre eğitimleri verildi. Çocuklarla birlikte tohum atma şenlikleri düzenli olarak yapılmaktadır. Deniz Süren İlköğretim Okulu’na kurulan güneş panelleri ile temiz enerji üretimi teşvik edildi. Okul öğrencileri Bitlis Katı Atık Tesisi’ne eğitici geziye götürüldü.

12-KOOPERATİF-300x300

Yararlanıcıların projeyi oluşturma ve uygulama süreçlerinde söz sahibi olmaları, projelerin sahiplenilmesi ve sürdürülebilirliğinin tesis edilmesinde de anahtar rol oynamaktadır. Bir dizi eğitim, iyi örneklerin yerinde gözlemlenmesi amacıyla yapılan teknik geziler ve uzmanların yönlendirmesiyle yapılan sayısız tartışma toplantısının ardından kurulan Kavar Havzası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bu anlayışın hayata geçmiş tipik bir örneğidir.

Kavar Havzası’nda yapılan kalkınma çalışmaları için önemli bir aktör haline gelen Kooperatif, Vakfın desteğiyle bir “Süt Toplama Merkezi” inşa etti. 2012 yılında, Bitlis Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne kurumsal üyeliğini tamamladı. Kendi olanakları ile süt toplayan, depolayan ve pazarlayan bir düzeye ulaştı. Böylece Kavar üreticileri ilk kez çiğ sütten para kazanmaya başladı ve kooperatif ortakları aylık düzenli nakit gelire sahip oldu. Bölgede ilk kez bir kooperatif süt satışını firmalara açık teklif çağrısıyla duyurdu. Kooperatif toplu yem alıp ortaklarına piyasa fiyatlarının altında satarak, Havza’nın hayvancılığına önemli bir katkı sağlamaya başladı. Vakfın ve Tarım Bakanlığı’nın katkılarıyla aldığı mibzer, silaj, çapa makineleri, el traktörü, meyve ilaçlama makinesi ve süt sağım cihazları ile tüm havzanın kullanımına açık bir makine parkı kurdu. Kavar Kooperatifi hakkında daha ayrıntılı bilgi için http://kavarkooperatifi.com/