Kapasite Geliştirme Çalışmaları

Hüsnü M. Özyeğin Vakfı kırsal kalkınma alanında saha çalışmaları yanında bir diğer önemli misyonu da sahadaki tecrübelerini kullanarak kırsal alanda çalışan ve çalışacak olan uzmanların kapasitelerini güçlendirmektir. Bu şekilde kırsal kalkınma modelinin yaygınlaşması ve daha fazla insana ulaşması hedeflenmektedir.

Bu amaçla Kırsal Kalkınma Uzmanlık Eğitimi Sertifika Programı Hüsnü M. Özyeğin Vakfı, Özyeğin Üniversitesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın işbirliğiyle 12-22 Ağustos 2014 tarihleri arasında Özyeğin Üniversitesi’nde gerçekleşti. Türkiye’de ilk defa kamu, sivil toplum ve üniversite işbirliğinde gerçekleştirilen Kırsal Kalkınma Uzmanlık Eğitimi Sertifika Programı eğitimine Van, Bitlis, Hakkari, Muş ve Erzurum illeri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri’nde çalışan 66 personel katıldı. Kursiyerlerle dünya ve Türkiye’deki kalkınma deneyimleri, kalkınma alanındaki kuramsal yaklaşımlar, kırsal kalkınma projelerinin Türkiye’nin gelecek vizyonundaki önemi yurt dışından ve Türkiye’den  alanında uzman eğitmenler tarafından paylaşıldı.

12 günlük sertifika programında katılımcılar 50 ders saati, 10 atölye çalışması ve 3 panele katıldılar. 5 ilden gelen 66 katılımcıyla tamamlanan eğitim programında yurtdışı ve yurtiçinden akademisyenlerin eğitimleri ve sivil toplum kuruluşu yöneticilerinin konuşmaları yer aldı. Katılan uzman ve STK temsilcileri:

• UNDP, AB, PREPARE – Marta Marczis
  • LEADER – Kjell-Roger Karlsson
  • İzzet Baysal Üniversitesi – Yrd. Doç. Dilek Eroğlu
  • Türkiye Kalkınma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı – Rıfat Dağ
  • Kars Boğatepe Derneği Başkanı – İlhan Koçulu
  • Seferihisar Belediye Başkanı – Tunç Soyer
  • Ankara Ünviversitesi – Prof. Dr. Bülent Gülçubuk
  • Nallıhan Turizm Gönüllüleri Derneği Başkanı – Mustafa Bektaş
  • Bademli Koop Başkanı – Mehmet Selçuk Bilgi
  • Tire Süt Kooperatifi – Mahmut Eskiyörük

Programın sonunda sertifikalarını alan katılımcılar programdan kazandıklarını kendi il, ilçe ve köylerinde uygulamak üzere geri döndüler. Programın etki değerlendirme raporuna buradan ulaşabilirsiniz

Ağustos 2014’teki ilk uygulamadan sonra Vakfımız, Özyeğin Üniversitesi, DAKA ve Hakkari  Gıda, Tarım ve Hayvancılık  İl Müdürlüğü işbirliğiyle, 23-26 Nisan 2015 tarihleri arasında Hakkari’de “Kırsal Kalkınma Uzmanlık Eğitimi Sertifika Programı” düzenlendi.  Türkiye’de  kırsal  durum, sürdürülebilir  kırsal  kalkınmanın  dayanakları,  kırsalda örgütlenme,  iletişim,  toplumsal  cinsiyet  gibi teorik bilgilerle başlayan  eğitimde,  proje,  iş  modeli oluşturma  atölyeleri gibi  çalışmalara da yer verildi. Eğitim,  Ankara Üniversitesi’nden  Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Özyeğin Üniversitesi’nden  Doç. Dr. Nuran Acur,  Özyeğin Vakfı’ndan  Murat Bayramoğlu ve Ezgi  Özkök  tarafından  verildi.  Eğitime,  aralarında  ziraat  mühendisleri,  veteriner  hekimler  ve sosyologların da bulunduğu 40’ı aşkın tarım teşkilatı personeli katıldı. Doğu  Anadolu  Kalkınma  Ajansı  (DAKA) tarafından finanse edilen sertifika programına katılanlar, Özyeğin  Vakfı  tarafından  oluşturulan ve ilk eğitimin katılımcılarının da yer aldığı online  platforma üye yapıldı ve fotoğraflar, sunum notları, değerlendirme raporu gibi dökümanlar bu platformdan kendileriyle paylaşıldı.

Bu platformun Türkiye’nin kırsal ve yerel kalkınma alanında ilk ve kapsamlı paylaşım platformu olması hedefleniyor. Dünyada ve Türkiye’de kırsal ve yerel kalkınma ile ilgili yeni yaklaşımlardan haberdar olunabileceği, denenen yeni kalkınma uygulamalarının paylaşılabileceği, eğitim videolarının izlenebileceği online bir araç olması planlanıyor.

Programla İlgili Uzmanların Yorumları

Dilerim ufacık da olsa iyi yönde bir etkim olmuştur katılımcıların düşüncelerinde, benim en büyük ödülüm aslında bu olacak ve bu nedenle de etki değerlendirmesini heyecanla bekliyorum. Sevgiler ve başarılı çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Yrd. Doç. Dilek Eroğlu, İzzet Baysal Üniversitesi

Çok güzel bir programdı, elinize sağlık. Faydalı olabildimse ne mutlu bana…

Rıfat Dağ, Türkiye Kalkınma Vakfı

Benim açımdan da oldukça keyifli ve de öğretici bir eğitim oldu. Yeni uzmanlarla, arkadaşlarla tanışmak bir fırsattı. Bu güzel programa beni de kattığınız için çok teşekkür ederim.

Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Ankara Ünviversitesi

Bu iki başarılı uygulamadan yola çıkarak Hüsnü M. Özyeğin Vakfı ve Özyeğin Üniversitesi işbirliğinde kırsal kalkınma alanında kendini geliştirmek ve yeni bir vizyon kazanmak isteyenler için 10-15 Ağustos 2015 tarihleri arasında “Kırsal ve Yerel Kalkınma Sertifika Programı” düzenlenecektir.

Programda,

• Kırsal Kalkınmaya Güncel ve Küresel Bakış,
  • Türkiye Kırının Yapısal Dönüşümü ve Kalkınma Alternatifleri,
  • Ekoloji, Toplumsal Cinsiyet ve Sürdürülebilirlik Ekseninde Kalkınma Yaklaşımları,